sâmbătă, 8 septembrie 2012

Interviuri, interviuri, interviuri ...


             Domnul Popa Dorin Ioan, primar al comunei Iara, organizator al activităţii culturale “Sezătoare   de prinderea postului la Cacova-Ierii”, desfăşurată în data de 13 octombrie 20011, la Cacova, a avut amabilitatea de a ne satisface curiozitatea, răspunzând unei serii de întrebări care informează asupra specificului activităţii, respectiv, a implicaţiilor organizării unui eveniment de o asemenea anvergură.

              Întrebat fiind care a fost scopul organizării evenimentului cultural la care am fost invitaţi, a afirmat că prin această şezătoare a căutat să le descopere participanţilor tradiţiile populare foarte vechi, care riscă să se piardă şi care merită să fie perpetuate de tineri. Ne-a mărturisit că ideea organizării acestei şezători s-a născut în urma cu câteva săptămâni, când  domnul Zamfir Dejeu, reprezentant al Centrului (Institutului) de Folclor din Cluj- Napoca, a venit şi a cules date referitoare la tradiţiile specifice zonei Ierii.

             Formula şezătorii nu este arbitrar aleasă, fiind adoptată de sătenii din Cacova-Ierii, deoarece acest tip de întâlniri “ aveau loc în trecut odată cu prinderea postului, atât la începutul, cât şi la sfârşitul anului, prilej cu care oamenii, fie discutau, cunoscându-se mai bine, fie îi corectau pe cei care greşeau!”

             Comunitatea din Cacova-Ierii asigură prin aceste activităţi cultural-artistice evocarea momentelor capitale din viaţa colectivităţii săteşti, reuşind să le reînvie, cu tot farmecul ceremonialului specific fiecărui obicei. “Astfel, oferind un model... încercăm să le punem şi noi în practică şi să-i determinăm şi pe cei mai tineri să o facă!” a declarat domnia sa.

              Adevărat fiu al satului Cacova, dovedindu-se a fi un bun cunoscător al obiceiurilor locale, dânsul ne-a oferit detalii referitoare la specificul acestor evenimente, insistând asupra ritualului jocului (dansului popular) desfăşurat la finalul şezătorilor: “Iara fiind plasă, la târgul mare de ţară, se adunau oamenii din toate satele. La finalul şezătorii, se adunau toţi tinerii şi plăteau ceteraşi. După ce îşi alegeau fetele, începea jocul.”

             Convins că prin acest tip de evenimente este posibilă o revigorare a folclorului local în rândul tinerilor, domnia sa a subliniat : “ S-a văzut că tinerii sunt dornici de a cunoaşte vechi tradiţii, de a practica anumite dansuri populare. [...] În urmă cu cinci, şase ani, s-a anunţat că dorim să constituim un grup folcloric şi, uite că am reuşit! [...] Actualmente sunt aproximativ cincizeci de copiii care se întâlnesc săptămânal la Căminul-Cultural, fiind instruiţi de domnul Canta Martin.”

Fiind curioşi de succesul înregistrat în atragerea copiilor şi a tinerilor spre zona fenomenului folcloric, am aflat că nu exista un secret magic, recunoscând doar că aceste şezători le oferă şansa “să vadă, să audă, să simtă folclorul”, pentru că “Dacă nu vezi, nu simţi....dacă nu dansezi, nu are cum să-ţi placă! Vorba proverbului: <Pofta vine mâncând!>”.

Conştienţi fiind de implicarea domnului primar în promovarea şi susţinerea (financiară) a ansamblului folcloric “Făgeţeanca”, l-am întrebat cum reuşeşte şi înţelege  să sprijine perpetuarea tradiţiei acestuia. Dânsul a mărturisit că a existat şi există disponibilitate din partea forurilor publice locale în  a asigura continuitatea acestui ansamblu, amintind de sprijinul financiar (din bugetul local) alocat atât instructorilor, cât şi deplasărilor ansamblului “Făgeţeanca” la diferite festivaluri populare organizate în ţară sau în străinătate. Totodată, a tras un semnal de alarmă vis-a-vis de lipsa implicării părinţilor la acest nivel,  susţinerea acestora fiind necesară, chiar dacă aceasta nu presupune, neapărat, o susţinere financiară: “Sunt şi părinţi pe care nu-i interesează... deşi, normal ar fi să pună puţin suflet pentru că, până la urmă, sunt  copiii lor!”. Domnia sa a subliniat că, spre deosebire de atitudinea  părinţilor, copiii se dovedesc a fi receptivi (aspect observat şi la Cacova).

  Promotor al multor acţiuni cultural-artistice la nivel local, ne-a  împărtăşit câteva experienţe trăite anii anteriori alături de ansamblul “Făgeţeanca”, participant la festivalul internaţional de folclor de la Sauchaux, Franţa: “Francezii, mai ales, au fost foarte impresionaţi de ansamblul “Făgeţeanca”, atât de dansurile prezentate, cât şi de comportamentul copiilor! [...] Am fost un exemplu pentru ei din ambele perspective! ”. De asemenea, a trecut în revistă participarea celor mai mici la diferite festivaluri pe plan intern (prestaţii apreciate de cunăscători din Turda, Câmpia-Turzii sau Cluj-Napoca ), manifestându-şi, însă, regretul că, din cauza dezinteresului afişat de părinţi, copiii au pierdut prilejul de a participa la competiţii culturale internaţionale : “S-a discutat chiar plecarea lor dincolo, doar că părinţii nu au dat curs invitaţiei ! [...] Puteam să mergem în căteva ţări europene apropiate : în Turcia, în Ungaria, chiar şi în Germania, dar... ”. Observându-i-se în mod  vădit  amărăciunea din glas, am dorit să schimbăm registrul, pentru a destinde puţin atmosfera şi l-am provocat să ne răspundă sincer  dacă a fost vreodată

“ prişcălit”. Cu mare diplomaţie a reuşit să evite să ne ofere un răspuns clar.... afirmând : “ Normal ca n-ai cum să nu greşeşti în Postul Mare şi toată lumea are, mă gândesc, greşeli mai mici sau mai mari... ”.

 

                                                                                ( Colectivul de redacţie al revistei Cântecul –Cuvintelor )

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu