sâmbătă, 8 septembrie 2012

Arta răbdării de a clădi destine

                                                 Interviu cu doamna Eniko Zsiga

    Doamna Eniko Zsiga, reprezentant al Organizaţiei “World Vision”, organizator şi coordonator al taberei de creaţie “ Jurnaliştii la înălţime”, desfăşurată la Muntele Băişorii în intervalul 9-12 august 2011, a avut amabilitatea de a ne satisface curiozitatea răspunzând unei serii de întrebări care informează asupra specificului activităţii  Fundaţiei “ World Vision” şi, în speţă, a implicaţiilor organizării unei tabere de o asemenea anvergură.

   Astfel, am aflat din mărturisirile domniei sale că “World Vision” este o organizaţie creştin-umanitară care desfăşoară activităţi pe plan naţional, implicit în judeţul Cluj, promovând proiecte axate pe dezvoltarea comunitară. “Avem proiecte în 13 comunităţi rurale, si avem patru mari domenii pe care lucrăm: domeniul educaţiei, cel economic, domeniul societăţii civile şi cel al managementului proiectelor”.

   Întrebată care este rolul domniei sale în cadrul organizaţiei, d-na Eniko Zsiga a declarat că de-a lungul celor 16 ani de când activează aici a coordonat două proiecte: “unul pe educaţie pentru dezvoltare - cu tineri între 14-18 ani- iar celălalt proiect se derulează în cadrul unui program de sponsorship şi lucrez pe sectorul educaţie”

Solicitându-i-se câteva detalii privitoare la motivul organizării taberei” Jurnaliştii la înălţime”, a afirmat că ceea ce a generat ideea organizării acesteia a fost tocmai “mulţimea proiectelor primite din partea şcolilor care solicitau susţinerea redactării unei reviste şcolare (7 şcoli). Astfel, ne-am gândit că ar fi o idee interesantă să ne strângem cu toţii şi să învăţăm cât mai multe despre maniera de realizare a unei reviste”. Continuând, a subliniat faptul că acesta a fost, de altfel, şi scopul organizării taberei, respectiv “iniţierea copiilor în a-şi însuşi diferite tehnici, de a învăţa cum se redactează un articol, cum se ia un interviu, cum se realizează corect nişte poze frumoase, reuşite ”.

   Satisfăcându-ne curiozitatea, domnia sa ne-a mărturisit mobilul care a determinat cooptarea copiilor din anumite şcoli (comunitaţi) în aceste acţiuni: “în aceste comunităţi sunt deja reviste şcolare. Este vorba despre Apahida, Aghireş, Baciu, Bonţida, Băişoara, Gilău şi Iara, şcoli care s-au interesat mai mult de continuarea revistelor şcolare. Prin urmare, am decis că este momentul ideal să investim banii în ceva interesant”.

   În privinţa măsurii în care obiectivele propuse au fost atinse, d-na Eniko Zsigo s-a declarat mulţumită, fiind plăcut surprinsă de “interesul pe care l-au arătat copiii”, în pofida multitudinii activităţilor, apreciind că “fiecare lucrează câte ceva, are idei, combină idei, realizează programe interesante.” Totodată, a punctat faptul  că nu se aştepta la rezultate imediate, ci, mai degrabă, la unele de perspectivă materializate în reviste şcolare: “Rezutatele, poate, o să se vadă anul viitor, când vom citi reviste ale fiecărei şcoli (implicate n.n.).”

   Conştienţi că organizarea unei tabere presupune un efort apreciabil, am fost surprinşi de faptul că singurele dificultăţi cu care s-a confruntat (sau  pe care ni le-a destăinuit!) au fost reprezentate de necesitatea identificării unei locaţii adecvate şi de selecţia copiilor care şi-au manifestat dorinţa de a participa în tabără -“a fost foarte greu să selectăm doar 6-7 copii din fiecare comunitate.”

   Cât priveşte motivul alegerii Muntelui Băişorii ca locaţie, e simplu de înţeles, precum remarca şi domnia sa: “atât oferta generoasă de locuri de cazare (50) sau frumuseţea zonei, cât şi  buna colaborare a Fundaţiei “World Vision” cu Palatul Copilului aflat în zonă .”

  Schimbând registrul, dând discuţiei o notă mai puţin sobră, (aflaţi fiind, totuşi, intr-o tabără la munte!) ne-am permis să sondăm mai adânc şi, astfel, am aflat că... ultima dată când domnia sa a îndrăznit să se caţere  într-un copac a fost acum doi ani, într-o tabără... dar, n-a reuşit să bată vreun record, ajungând doar pe la jumătatea acestuia...

“Noroc că avea crengi... că altfel...”

 

 

            Lomoră Carla  & Company  alias “ Grupul de la Contadora”


 

 

 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu