sâmbătă, 8 septembrie 2012

O şezătoare de neuitat!


 20 dec. 2011

             Pe data de 13 octombrie 2011, într-o duminică însorită, dar rece de toamnă, noi, elevii din cadrul colectivului de redacţie al revistei “ Cântecul-Cuvintelor”, în calitate de reporteri şi membri ansamblului folcloric “Făgeţeanca”, am dat curs invitaţiei domnului primar Popa Ioan Dorin de a participa la “Sezătoarea de prinderea postului”, eveniment cultural-artistic organizat la Cacova-Ierii de Primăria comunei Iara şi de către membri Composesoratului Cacova, condus de domnul Vana Valer.

În ideea reînvierii, a relansării, tradiţiilor locale s-au prezentat colinzi vechi, dansuri populare autohtone  şi obiceiuri specifice zonei – strigatul peste sat sau obiceiul prişcălitului. Pe lângă toate acestea, s-a organizat şi un concurs de regionalisme şi arhaisme , explicându-ni-se semnificaţia lor.

Printre invitaţi s-a numărat şi domnul Zamfir Dejeu, fin observator şi cercetător al folclorului românesc, promiţând că va edita o carte, în care va aminti şi de tradiţiile , de folclorul din zona noastră.

Ansamblul “Făgeţeanca” condus de domnul Canta Martin şi acompaniat de instrumentiştii: Bogdan Dumitru (vioară), “Piticu”(acordeon), Ion din Boc (ceteră), au încântat asistenţa prin suitele de dansuri prezentate ( Purtata, Oaşu, Tabloul).

Ceea ce a făcut, însă, deliciul publicului a fost Prişcălitul, obicei vechi, cu  specific local, prezentat de fiii satului Cacova-Ierii, obicei care se caracterizează prin prinderea flăcăilor care au păcătuit în timpul Postului Mare şi pedepsirea lor în cadrul slujjbei de Vecernie din Duminica Paştelui ( fiind, de fapt, obligaţi să=şi recunoască greşala). Încercând să exemplifice aceasta cutumă, organizatorii, bărbaţi mai vârstnici şi “cu scaun la cap” l-au luat cu japca chiar şi pe distinsul domn “primar –flăcău”, care, se pare că “păcătuise” , de vreme ce a fost lovit la f..d!

            În acelaşi ton destins au continuat “ostilităţile”, cete de colindători, constituite din femei şi bărbaţi în etate, încântându-ne cu un program de colinde vechi, autohtone.

Dar, în pofida atmosferei plăcute, pline de voie bună, colegii noştri mai mari, şi-au intrat în atribuţii, neuitând de ce veniseră: Carla Lomoră i-a intervievat pe d-nul primar Popa Dorin şi pe domnul Vana Valer, iar Bârdea Robert şi Curşeu Răzvan ne-au oferit tuturor o mostră de cum se face o filmare “profi” ( sic!)!

             Pentru ca lumea să cunoască toate aceste tradiţii, echipa de redacţie a revistei a postat acest eveniment şi pe internet! În perioada următoare am început să culegem colinzi vechi şi obiceiuri specifice tuturor satelor aparţinătoare comunei Iara, în cadrul campaniei de documentare “ Valori spirituale ale satului tradiţional românesc”!

Speranţa noastră este ca aceste tradiţii să nu fie uitate, ci să fie continuate de generaţiile viitoare! Sentimentul deosebit pe care ni l-a declanşat participarea la această şezătoare a fost acela al responsabilităţii… de a reaşeza ceea ce ne reprezintă acolo unde-i este locul: în sufletele tuturor şi în existenţa cotidiană a fiecărui adevărat ierean, cacovean, surducan…

 

                            (Păcurar Camelia, Serban Amalia, Luca Laura & Moisa Gabriela)

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu